keskiviikko 3. marraskuuta 2010

KUNTALIITOS

En ole kertonut kantaani kuntaliitokseen tällä vaalikaudella, koska minulla ei ole ollut sitä. Halusin katsoa miten kuntamme talous kehittyy ja että onko meillä mahdollisuutta säilyä itsenäisenä.

Nyt tiedän sen.

Viime valtuusto kauden holtiton rahan käyttö ja epädemokraattisen sote-liikelaitoksen perustaminen oli kuitenkin se lopullinen niitti kuntamme tulevaisuudelle. Meillä olisi ollut vielä mahdollisuus selvittää kuntamme alijäämät, jos viime vuotena olisimme noudattaneet sote- yhteistoiminta sopimusta ja jättäneet maksamatta Hellin ylitykset, jättäen ne Helille alijäämiksi. Vastaavan päätöksen olisimme voineet sopimuksen mukaan tehdä myös nyt kuluvan vuoden alijäämille. Hellin alijäämät olisi sitten katettu lähi vuosina niillä säästöillä, joita Hellin on luvattu tuovan sosiaali- ja terveystoimeen. Näin meillä olisi ollut mahdollisuus säilyä itsenäisenä. Mutta kun valtuuston yksinkertainen enemmistö päätti maksaa kaikki laskut mitä Helli esittää, sopimuksen vastaisetkin.

Sanoin elokuun valtuuston kokouksessa kun käsiteltiin talouden tasapainottamis ohjelmaa, että tämä paperi on huuhaata. Tämä tuntui loukkaavan joitain henkilöitä, anteeksi vain. Kuitenkin nyt valmisteluun tuleva Hellin ensivuoden talousarvio osoittaa sen olleen huuhaata. Tasapainottamis ohjelma lähti siitä ajatuksesta, että minkään hallintokunnan menot eivät kasva tämän vuoden budjetista ensi- eikä seuraavinakaan vuosina.

Nyt valmistuneen Hellin osavuosiraportin mukaan hellin menot ylittyvät tänä vuotena yli 430.000 € budjetoidusta (tämä ei ollut tiedossa kun tasapainottamis ohjelmaa tehtiin). Eli tälle vuodelle on menoissa tuon suuruinen musta- aukko. Hellin ensi vuoden meno lisäykseksi esitetään Kesälahden osalta, tuon edellä mainitun summan lisäksi, lisää 60.000€, joten ensi vuoden Hellin menot ylittyvät n. puolella miljoonalla eurolla eli 9% siitä mitä ne oli laskettu tasapainottamis ohjelmaan ja annettu Tilaaja keskukselle ja Hellille talousarvion raamiksi.

Tämä on ratkaisematon yhtälö ja lopullinen niitti kuntamme itsenäisyydelle.

Mistä päin sitten pitäisi lähteä etsimään kumppania kuntaliitokselle? Henkilö kohtaisesti kannatan Kiteetä ja Keski-Karjalaa. Tämä kuitenkin edellyttää Hellin ja tilaajakeskuksen hajottamista ja uudelleen organisointia. Mikäli tähän ei ole halukkuutta muilla kunnilla niin sitten täytyy etsiä yhteistyö kumppaneita lännestä.



.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oliskohan keski-karjalassa ollut syytä ottaa kuntaliitos vakavasti jo ennen Helliä?13 milj.liitos rahat!

Anonyymi kirjoitti...

Keski-Karjalassa olisi syytä ottaa kuntatalous vakavasti, siinä asian ydin.

Matti Kosonen kirjoitti...

Olen kummankin Anonyymin kanssa samaa mieltä.

Anonyymi kirjoitti...

Todellisuusedessa Helli on hyvä vaihto ehto, koska Kesälahden kunta ei kykenisi järjestämään näitäkään terveyspalveluja muuten...

Matti Kosonen kirjoitti...

Kolmannelle Anonyymille: En minä ole koskaan vastustanut yhteistyötä, ainoastaan Hellin järjetöntä hallinto mallia.