keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Vanhoja muistellen

 

Joka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään. Näin sanoo vanha sananlasku.

Minulle lähetti eräs lukijani ylläolevan lehtileikkeen kymmenen vuoden takaa. Koska tämä samainen asia, josta lehtijuttu kertoo, on ollut uudelleen esillä tänä vuotena kaikkine poliittisine likaisine peleineen. Pääarkkitehtinä tässä pelissä on ollut kuntamme hallituksen puheenjohtajat (Asikainen ja Uuksulainen) sekä Kiteen kaupunginjohtaja. Viitasin tähän asiaan elokuun blogissani otsikolla: "Turhavaiva".

Mutta asiaan... En onnistunut muokkaamaan lehtileikettä suuremmaksi, mutta kerron tässä mitä siinä kerrotaan. Juttu on julkaistu 22.02.2002 sanomalehti Karjalaisessa. 

Otsikon alla lukee: "Kesälahden Mäntyrannan vedenottamot rakennettiin suunnitelmien mukaisesti, asiallisesti, kunnan hankintaohjeita noudattaen ja kunnan edun mukaisesti. Näin todistavat suunnittelijat, ympäristökeskus, urakoitsija ja kunnan johtavat luottamushenkilöt"

Edelleen tekstissä lukee: "Puhemylly alkoi, kun Mäntyrannalle Salokylään rakennetuista kahdesta vedenottamon kaivosta toista ei voida käyttää veden huonon laadun takia." ja edelleen: " Toinen kaivo on käytössä, mutta sen vedenottoa ei voida nostaa suureksi, koska kaivon pohjalle alkalointia varten laitettu kalkkikivirouhe tukkeutuu raudan saostuessa."

Siis kun toisesta kaivosta ei saa vettä ja toisesta liian vähän niin toimittaja kirjoittaa: "vedenottamot rakennettiin suunnitelmien mukaisesti, asiallisesti, kunnan hankintaohjeita noudattaen ja kunnan edun mukaisesti." 

Edelleen tekstissä lukee: "Ympäristökeskuksen toimialapäällikön Jukka Savolaisen mukaan vedenottamot rakennettiin edullisesti verrattuna vastaaviin laitoksiin, joissa vesi on alkaloitava ennen verkostoon pumppausta."
Siis saatiin halvalla toimimaton vedenottamo. Missähän tässä löytyy toimittajan mainitsema kunnan etu?

Nyt tehtiin sama virhe kun ollaan tekemässä uutta, toimivaa vedenottamoa samaan paikkaan: Ei kuunneltu kuntamme ainoaa vesipuolen asiantuntijaa, vesilaitoksen hoitajaa. Onneksi nyt lisäkustannukset rajoittuivat turhaan ulkopuolisen konsultin palkkioihin ja hankkeen viivästymisenä.

PS. kuten tarkkaavainen lukija voi tekstistä huomata sen tärkeyden, että on ehdottomasti pidettävä hyvät välit lehtitoimittajiin. He saavat ihmiset uskomaan mustan valkoiseksi ja valkoisen mustaksi. Ainakin valtuusto ehdokkainen kannattaa huomioida tämä.

4 kommenttia:

Hemppa kirjoitti...

Ei kannata yleistää ja niputtaa lehtiä/toimittajia. Kyseisestä vedenottamoasiasta kirjoitti ensin Puruvesi, mikä myös kannattaisi lukea.

Matti Kosonen kirjoitti...

Olisi mukava saada tuo Puruvesilehdenkin uutinen samasta asiasta. Jos se on sinulla tai jollain muulla lukijalla tallessa niin lähettäisittekö sen osoitteeseen matti.kosonen(at)kesalahti.fi

Aikoinaan oli kunnassamme tiedotustilaisuus lehdistölle. Paikalla oli paikallis lehtien - ja maakuntalehden toimittajat. Sivullinen ei olisi varmasti uskonut, että jutut oli tehty saman tilaisuuden tiedoilla.

A kirjoitti...

Saahan tuon kuvan klikkaamalla suuremmaksi, mutta teksi on aika haalea, pitää käyttää vielä suurennuslasia!

Hyvää keskiviikkoiltaa sinulle, Matti!<333

Matti Kosonen kirjoitti...

Ilmeisesti sen voi kopioida tai tallentaa koneelle ja sitten suurentaa.