sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

EIKÖ VASTAKKAIN ASETTELUN AIKA OLLUTKAAN OHI?

Hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen selvitykset työurien pidentämiseksi ovat loppusuoralla. Selvitystä on tehty hyvässä yhteistyössä keskustan johtaman hallituksen, työntekijä- ja työnantaja järjestöjen kanssa. Ahtelan työelämätyöryhmän esitysten täytäntöönpanoa on saatu pitkälle valmistelluksi valtiosihteerien Eeva Kuuskosken ja Vesa Rantahalvarin sekä hallitusneuvos Päivi Kermisen työryhmissä. Minusta tämän kaltainen asioiden hoito on Suomen vahvuus ja keino vastata tulevaisuuden haasteisiin.
Työnantajat ja ay-liike tekivät talvisodan tuiskeissa tammikuussa 1940 tammikuun kihlauksen. Siinä sovittiin yhteistyöstä. Saavutettu yhteisymmärrys on kantanut Suomea läpi vuosikymmenten suureksi menetystarinaksi. Yhteistyö työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen välillä on ensi arvoisen tärkeää kun etsitään keinoja koko Suomea koskeviin ongelmiin.

Edellä kerrottua taustaa vasten oli todella yllättävää lukea Tohmajärven kunnanjohtajan lehtikirjoitusta Karjalan Maa lehdestä. Siinä kirjoituksessa Olli Riikonen kertoi Suomessa vallitsevan köyhyyden syyksi ammattiliitot. Sitä juttua lukiessa tuntui kuin olisi palattu 30-luvun ja IKL.n aikoihin. Ehkä tämä osoittaa laajemminkin keskustan uuden polven aatemaailmaa jossa alkiolaisuutta on mukana enää vain juhlapuheissa eikä aina edes niissäkään.

Ennen kaikkea kunnanjohtajan sanomana tuollainen viesti on isku vasten kasvoja kuntien suorittavan portaan työntekijöitä kohtaan. Miten Olli Riikosella on otsaa väittää, että JHL, Super, Tehy, KTN, Jyty ja Juko ovat olleet mukana aiheuttamassa Suomen nykyisen köyhyyden. Kuntien työntekijät ovat muutenkin jaksamisensa äärirajoilla jatkuvien leikkausten ja henkilöstön vähennysten vuoksi. He eivät olisi nyt ansainneet tällaista hyökkäystä heidän puoliaan pitäviä ammattiliittoja vastaan.

Toivotaan ettei tällainen 30- luvun henki laajene muihin kuntiin.



.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei kyllä käy kateeksi opettajien, sairaanhoitajien ja monen muun kunta-alan toimijan palkat ja etuudet. En ole lukenut Ollin kirjoitusta, mutta ihmettelen, miten noidenkaan ammattiryhmien edustajilta voisi ottaa jotain pois. Olli haluaa ilmeisesti köyhäinluokan kasvua, että oman toimeentulon erinomaisuus korostuisi massasta.

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa muuten käydä lukemassa tuo Riikosen kirjoitus? Karjalanmaa 3.032011 Ja huomata mikä satusetä tämä kosonen on ,jos työväenliike kuvittelee asiain vääristelyllä lisäävän kannatustaan,niin huh ja vielä kerran huh.

Matti Kosonen kirjoitti...

Sanoisin Anonyymille, että käyppä itse lukemassa se uudelleen ja ymmärrä lukemasi. Edellinen Olli Riikosen hyökkäys ammatti yhdistystä vastaan oli syyttäminen lääkäriliittoa korruptiosta. Nyt hyökkäys kohdistui kaikkia ammattiliittoja vastaan.