sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

OIKAISUVAATIMUS HELLIN JOHTOKUNNAN VALINNASTA

Joukko Kiteen valtuutettuja on tehnyt oikaisuvaatimuksen kaupunginhallitukselle Hellin johtokunnan valinnasta. Tällainen toiminta kuuluu kunnalliseen demokratiaan ja on kuntalain mukainen. Siihen heillä on oikeus.

Minua kuitenkin ihmetyttää joidenkin valittajien mukana olo valittajien joukossa moraaliselta ja yhteistyön kannalta. Valittajien joukossa on neljä Hellin työntekijää, joista jotkut ovat vieläpä johtavassa asemassa. Nämä Hellin työntekijät haluavat olla vaikuttamassa työnantajansa ylimmän johdon valintaan ja vastustavat työntekijöiden edustajan mukaan ottoa johtokuntaan. Suomessa on jo pitkään ollut tapana kaikissa suuremmissa yhtiöissä ottaa työntekijöiden edustaja mukaan hallitukseen tai johtoryhmään. En ymmärrä valittajien motiiveja vastustaa tämän kaltaista avoimuutta lisäävää käytäntöä myös kuntapuolelle?

Oma lukunsa on kaupunginhallituksen jäsen Maija Kaalimaan toiminta valintaprosessissa. Hän katsoi olevansa esteellinen hallituksen kokouksessa valitsemaan johtokuntaa, mutta hän katsoo olevansa oikeutettu tekemään siitä kuitenkin oikaisuvaatimuksen.

Toisekseen valittajien joukossa on kaksi tilaajalautakunnan jäsentä. Onko oikaisuvaatimuksen allekirjoitus lisäämässä heidän mielestään hyviä ja luottamuksellisia suhteita Hellin johtokunnan ja tilaajalautakunnan välille?

Valittajien viesti kuntalaisille on selkeä. He haluavat entisen menon jatkuvan mitään siitä muuttamatta. He antavat oikaisuvaatimuksellaan tukensa vanhalle johtokunnalle ja johtokunnan aiheuttamalle lääkäripalveluiden surkealle tilanteelle ja epäonnistuneelle vanhusten asumispalvelu kilpailutukselle sekä samalla myös koko Hellin sekavalle tilanteelle.

Minulta on kyselty miksi tämä valinta meni näin, koska yleensä henkilövalinnat eivät johda äänestyksiin vaan ne sovitaan neuvotteluissa. Vastaus on yksinkertainen: Epäonnistunut seutusopimus on siihen syynä. Seutusopimuksella on nimetty seutuvaliokuntaan kuntajohtajat ja laajennetun seutuvaliokunnan lisäjäsenet ovat siinä asemansa puolesta (hallitusten ja valtuustojen puheenjohtajat). He eivät siis ole demokraattisesti, puolueiden voimasuhteiden mukaisesti valittuja edustajia. Nyt siinä istuu kuusi kepulaista, yksi demari ja yksi vasemmistoliiton jäsen. Eli Kepulla on 75 % edustus vaikka heillä on valtuutettuja vajaa 50 % Keski-Karjalan valtuustoissa. Oikaisuvaatimuksen tekijöiden viestinä on, että vain Kepulla on oikeus päättää Hellin johtokunnan jäsenistä. Ei siis ihme että asiat on solmussa täällä meidän seutukunnalla.

Minusta Kiteen kaupunginhallituksen Hellin johtokunnan valinta ei pelasta Hellin olemassaoloa nykymuotoisena, mutta se on askel parempaan ja demokraattisempaan suuntaan.


.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Koti-karjalassa oli Vuorineuvos Simo
Vuorilehdon haastatelu Keski-karjalan
ohjeeksi,eiköhän lähdetä tosissaan viemään yhteistä kuntaa asiana eteenpäin,siinä olis tämän alueen
vastaus tulevaisuuden haasteisiin.
Vai onko Olli Riikonen niin suuri
vaikutusvallallaan ettei muutkaan
näe tulevaisuuteen?

Keski-Karjala kirjoitti...

Asiantuntijoita on joka lähtöön, kuka minkäkin alan, koulutusen ja kokemuksen perusteella. Onko missään sopimuksessa tai säännössä määritelty minkä alan ja minkä tason asiantuntijoista Hellin johtokunnan pitäisi muodostua?

Kuuluisiko siellä olla sosiaalitoimen-, terveydenhuollon-, organisoinnin-, oikeustieteiden-, yrittäjyyden-, markkinoinnin-, hallitus(johtokunta) työskentelyn-, tai kenties kuntahallinnon asiantuntijoita?

Olkoon kyseessä vaikka väitöskirjan tehnyt henkilö, se ei vielä tee hänestä joka alan osaajaa tai kokonaisuuksien hallitsijaa. Hän on ehkä erityisasiantuntija omalla osaamisalueellaan, mutta ei kaikissa maailman asioissa.

Eikä sekään, että kumartaa yhdelle puolueelle, voi tehdä yksin kenestäkään asiantuntijaa.