torstai 17. maaliskuuta 2011

Vanhushuollosta Keski-Karjalassa

Eilisessä Koti-Karjalassa oli nimimerkki OMAINEN PÄÄKAUPUNKI SEUDULTA kirjoittanut yleisönosastoon kirjoituksen omaisensa saamasta palvelusta terveyskeskuksessa. Luin eilen myös Veijo Tuunasen blogista hänen omakohtaisesta kokemuksesta samaisessa Hellin terveyskeskuksessa. Näistä jutuista minulle tuli mieleen muutamat, vähän aikaisemmat, omaisten minulle kertomat tapaukset vastaavista tilanteista. Näissä kaikissa, niin kuulluissa kuin luetuissakin, tapauksissa on ollut yksi yhteinen piirre, ne ovat kohdistuneet vanhempaan väestön osaan.

Minulle tuli näistä tapauksista väistämättä mieleen kansanedustajaehdokas Olli Riikosen mielipide vanhusten hoidosta: "terveyspalvelujen resursseja on turha kuluttaa vanhuksilla,joilla on jäljellä vähän elinaikaa, mutta ei varsinaista hoidettavaa sairautta".

Minulle heräsi pelottava kysymys, ollaanko Hellissä menty jo niin pitkälle, että ollaan ottamassa Ollin oppeja käyttöön?

Ollihan oli vahvasti vaikuttamassa Hellin hallintomallin syntyyn jossa päätäntävalta ulkoistettiin luottamushenkilöiltä viranhaltijoille ja näin annettiin viranhaltijoille mahdollisuus erilaisiin kokeiluihin ilman vastuuta kenellekään.

Eduskuntavaaleissa nähdään antaako keskustan kenttäväki Keski-Karjalassa tukensa Ollin visioille vai onko vielä kepun kentällä alkiolaista henkeä jäljellä.




.

5 kommenttia:

mammamia kirjoitti...

Näin se on nähtävä ajassa. Ollin oppovuodet vaihtuivat kohdallani Öllin isän oppivuosiksi. Öllin isä oli sitä mieltä, että piikuus periyytyy. Piikana ja renkinä olleille ei kuuluisi samat edut kuin tilallisille ja talollisille.
Kaikkien johtajien ja kellokkaiden muistisairaille vanhemmille järjestyy hoitopaikka vähemmän tärkeiden kustannuksella.

Hoidontarve on politisoitunut isänmaalliseksi ja ei-isänmaalliseksi perimän mukaan. Jopa valokuvista voi nähdä keskustalaiset ja takarivin vasemmistolaiset. Ruotsinkielisellä alueella ollaan terveempiä kuin idässä. Onko tämä myös kielikysymys? Koivisto sanoi ystävän laulua nöyräksi. Öllin isä nöyristeli lääkärin edessä vastaanotolla, tuntisiko lääkäri hänet. "Sehän on Öllin isä."

Rita kirjoitti...

Tuossa Ollin mielipiteessä on kaksi asiaa 1) "terveyspalvelujen resursseja on turha kuluttaa..."
2) "...vanhuksilla, joilla on jäljellä vähän elinaikaa, mutta ei varsinaista hoidettavaa sairautta..." ?

Eikö jokainen ihminen ole edes "laulun arvoinen", eikö jokaisen elämä ole tärkeä? Meillä kaikilla - myös Ollilla - on tämä yksi ja ainoa elämä, terveyksineen ja sairauksineen. Olliko päättämään kenen kohdalla on turhaa mikäkin ja missä vaiheessa.

Olli eduskuntaan ja saadaan resurssit kohilleen. Voi jo valmiiksi opetella Hippo(kerhon)krateksen valankin ja Isä meitin.

Elämä lyhyt - Riikonen pitkä

Reino Löppönen kirjoitti...

Ymmärtäisi,n että Olli Riikonen on tarkoittanut, ettei vanhukset viettäisi loppuelämäänsä vuodeosastoilla ja sairaaloissa, kun voivat asua mielekkäässä kodinomaisessa ympäristössä. Siis aivan kauheaa jos on ikääntynyt ja tarvitsee avustusta, mutta ei välttämättä sairaalahoitoa. Niin kuitenkin sairaalan asussa maataan terveyskeskuksessa jossa vuoteeseen hoidetaan vuosia. Jos, tälläinen vanhus pääsee asianmukaisesti ja kodinomaisesti tuettuun hoitoon, elämä muuttuu mielekkääksi. Tätä Riikonenkin tarkoittaneen.

Matti Kosonen kirjoitti...

Minä en lähde arvuuttelemaan mitä Riikonen on tarkoittanut, mutta tosi typerä sana valinta joka tapauksessa.

Rita kirjoitti...

Ymmärtääkseni "terveyspalveun resurssit" pitänee sisällään muutakin kuin vuodeosaston.

Ja niitä terveyspalvelun resursseja tarvitsevat vanhukset, vammaiset, lapset, nuoret, aikuiset niin sairaat kuin vähän terveemmäksikin itsensa kokevat. Elämänsä loppuun saakka pitää heillä olla tämä oikeus.

Vuodeosastojen lääkärit kyllä tekevät työnsä eivätkä pyri "säilömään" ketään osastolle, mikäli hoidontarve sallii erilaisen hoitopaikan. He tekevät päätökset mikä on potilaalle sopivin ja mielekkäin jatkohoitopaikka. Mistä vaan löytyy se paikka, siinäpä kysymys mikä jälleen työllistää terveyspalvelun resursseja.

Ja kun se paikka vihdoin löytyy, taas tarvitaan terveyspalvelujen resursseja.

Eli onko "terveyspalvelujen resursseja turha kuluttaa vanhuksilla, joilla on jäljellä vähän eliaikaa, mutta ei varsinaista hoidettavaa sairautta"?

Älä sinä vanhus hermostu, ihmettele vaan...