tiistai 29. maaliskuuta 2011

Kesälahden kunnan talouden tasapainottamisohjelma

On pakko kirjoittaa jokunen rivi kesken ehdokkaiden esittelyn kuntamme talouden tasapainottamisohjelmista. Niitä on laadittu useita tämän valtuustokauden aikana ja aina ne ovat menneet pieleen. Sanoin joskus kun yhtä sellaista oltiin hyväksymässä valtuustossa, että se on huuhaata. Tästä sanonnastani jotkut vetivät porot sieraimiinsa, ilmeisesti totuus satuttaa.
Viime joulukuussa hyväksyttiin tämä viimeisin ohjelma jolla piti saada taloutemme kuntoon. Ei saatu, joten huuhaata oli sekin. Hellin menojen ylitys n.400.000€ viime vuodelta vaatii taas uuden ohjelman millä paikataan viime vuoden ylitykset ja koska tämä vuosi on budjetoitu Hellin menojen osalta 0-kasvulla lähtö tilanteen ollessa tuon ylityksen verran pienempi niin odottaa sopii että ylitys tänä vuonna on vähintään samaa luokkaa kuin viime vuonna. Tähän uuteen talouden tasapainottamisohjelmaan on siis saatava tuloja lisää ja menoja leikattua yhteensä vähintään 800.000€ edestä. Vai uskooko joku että tänä vuonna sos.- ja terv. palvelut saadaan viime vuotta 400.000€ halvemmalla? Minä en usko.

Tietysti voimme jättää ylitykset sopimuksen mukaan Hellin alijäämiksi, mutta kuntamme johtavat virka- ja luottamusmiehet olivat selvittäneet asian vuoden 2009 lopulla ja vakuuttivat että niin ei voi tehdä. Heitä uskoi silloin kaikki kokoomuksen ja kepun luottamushenkilöt, demarit ja PS.set eivät uskoneet. Saa nähdä onko mieli nyt muuttunut?

Toinen kärsijä seutukunnalla on Tohmajärvi, heillä Hellin menojen ylitystä oli yli miljoona satatuhatta ja tämä tietää sitä, että heilläkin tämän vuoden budjetti on vastaavalla summalla pielessä.

Saa nähdä selvitäänkö tästä enää mitenkään?



.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitäs jos Keski-Karjalan kunnista tehtäisiin 2013 alusta alkaen yksi Keski-Karjalan kaupunki. Jos tuolle hankkeelle saisi kerjättyä jostain semmoisen 10-15 miljoonan yhdistymisavustuksen, niin homma voisi oieta pikku hiljaa terveemmälle pohjalle. Tuo projekti olisi polkaistava käyntiin nyt, eikä syksyllä. Luonnollisen poistuman (mm. eläköitymisten) ja hallintorakenteiden järkevöittämisten seurauksena kulurakenteet kevenisivät ja järkevöityisivät palveluiden kärsimättä. Eikä sovi unohtaa, että 20 000 ihmisen kaupunki toimivine organisaatioineen olisi myös nykytilannetta houkuttelevampi työpaikka todellisille osaajille.

Vai onko tilanteesta muuta tietä pois? Nyt on viimeinen hetki toteuttaa tuo omin voimin, muuten sen tekee joku muu, viimesitään ensi vuonna.

Matti Kosonen kirjoitti...

Tein tuosta Anonyymin asiasta aloitteen yli kymmenen vuotta sitten. Se kaatui Kesälahden valtuustoon. Nyt sitä vastustaa Jukka Kankkunen ja Olli Riikonen joten tuo Keski-Karjalan kaupunki tuskin toteutuu ennen kuin he poistuvat päättäjien paikoilta.

Anonyymi kirjoitti...

Kuvitteletko tosiaan,ettei niitä alijäämiä tarvitse koskaan maksaa jos ne on hellin nimissä.JOULUPUKKIKO NE MAKSAA.

Matti Kosonen kirjoitti...

Miksi ihmisille ei mene jakeluun miten kuntayhtymä ja liikelaitos poikkeaa toisistaan?
Tuntuu että joillakin on itsestään selvyys, että jos he ostavat jotain ja sopivat hinnan ostoksesta niin myyjällä on oikeus laskuttaa 10% enemmän kuin mitä on sovittu.

Anonyymi kirjoitti...

Etkö ressukka tajua,keski-karjalan kunnathan omistaa ko häkkyrän ja jossakin vaiheessa kulut maksetaan kuitenkin.Muuten mikä on Narsisti?

Matti Kosonen kirjoitti...

Etkö sinä anonyymi ressukka ymmärrä ettei Keski-Karjalan kunnat omista Helli- liikelaitosta vaan se on Kiteen kaupungin.

Matti Kosonen kirjoitti...

Jos Keski-Karjalan kunnat omistaisi sen niin se olisi liikelaitoskuntayhtymä ei liikelaitos kuten se nyt on.

Anonyymi kirjoitti...

Veron maksajia kohtaan olisi oikeus ja kohtuus, että kunnat eivät maksa palveluista, joita ne eivät ole tilanneet tai saaneet. Maksumieheksi jouduttuaan saattaisi olla, että Kiteen valtuustossakin syntyisi Tohmajärven tapaan yhteisymmärrystä siitä, että nyt ei menekään hyvin. Ja voisi olla, että myös Kankkunen perässä hiihtäjineen oppisi kantamaan poliittista vastuutaan Kiteen ajauduttua maksumieheksi Helli -sotkun vuoksi.